Förändringar: Grundläggande behov

För att beviljas personlig assistans måste en person ha behov av hjälp med ett eller flera av de så kallade grundläggande behoven. Tidigare omfattade dessa behov andning, kommunikation, måltid och sondmatning, av- och påklädning samt personlig hygien. Den nya lagen som stärker assistansrätten innebär att ett av de grundläggande behoven, kallat ”annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade”, tas bort. Detta ersätts med tre nya grundläggande behov.


1. Förebyggande stöd

Förebyggande stöd kan vara nödvändigt för personer med psykiska funktionsnedsättningar som löper risk att skada sig själva eller andra, eller för att förhindra skador på egendom om personen lämnas ensam. För dessa personer ska en assistent vara nära nog för att kunna vidta förebyggande åtgärder vid behov.


2. Medicinskt stöd

Medicinskt stöd krävs för personer med medicinska tillstånd som innebär fara för liv eller allvarliga hälsorisker. Exempel på sådana tillstånd kan vara svår diabetes, epilepsi eller ALS. Medicinskt stöd kan även innefatta hantering av medicinsk utrustning eller medicinering.


3. Aktiverings- och motiveringsinsatser

En person som behöver hjälp med att klara grundläggande behov, såsom personlig hygien eller på- och avklädning, kan även bedömas ha behov av aktiverings- och motiveringsinsatser. Det innebär att om aktiveringen är kopplad till något grundläggande behov, kommer denna tid att beaktas när assistansens omfattning beräknas.


Ny lag om egenvård

En annan viktig förändring är införandet av en ny lag om egenvård, som trädde i kraft den 1 januari 2023. Lagen förtydligar vad som räknas som egenvård, och för att beviljas personlig assistans för medicinskt stöd krävs nu att en vårdgivare har bedömt att behovet av stöd är att betrakta som egenvård. Detta gäller för sådant som omfattas av vårdens ansvar, som medicinering, användning av andningsmasker eller sjukgymnastik. För att bedöma detta krävs ett intyg från en legitimerad yrkesperson, såsom läkare eller arbetsterapeut, som har kännedom om individens behov.


Föräldraavdrag istället för föräldraansvar

Tidigare beräknades ett barns behov av stöd från föräldrarna på ett sätt som kunde vara godtyckligt, vilket ledde till varierande bedömningar beroende på vilken kommun eller handläggare som var inblandad. För att skapa mer rättvisa och enhetliga bedömningar införs nu ett schabloniserat föräldraavdrag. Detta ersätter den tidigare individuella bedömningen av föräldraansvaret. Det förväntas också att denna förändring gör det lättare för små barn att få assistans beviljat.


Hur kan denna förändring påverka dig?

Lagändringarna innebär att fler personer än tidigare kan få rätt till personlig assistans. Mellan 2 000 och 3 000 personer som tidigare nekades assistans bedöms nu kunna bli beviljade det. Det innebär en ökad rättvisa för dem som har behov av stöd, särskilt för personer med psykiska funktionsnedsättningar eller allvarliga medicinska tillstånd.


Vad betyder detta för dig?

Den nya lagen gör det möjligt för fler att få rätt till personlig assistans. De nya reglerna innebär mer rättvisa och förutsägbara bedömningar, vilket särskilt gynnar små barn och personer med psykiska funktionsnedsättningar eller medicinska tillstånd. Dessutom innebär den stärkta lagen bättre förutsättningar för egenvård, vilket gör det enklare att få hjälp med medicinska behov som bedöms som egenvård.


Sammanfattning: Stärkt assistans

Den stärkta assistansen innebär en välkommen förändring för många som tidigare haft svårt att få det stöd de behöver. Genom att bredda definitionen av grundläggande behov och förtydliga reglerna för föräldraansvar, kan fler få rätt till assistans och hjälp i vardagen. Det är viktigt att hålla koll på de nya reglerna och vad de innebär för just din situation. Har ni frågor om hur den stärkta assistansen kan påverka dig, eller vill ni ha hjälp med att ansöka om personlig assistans? Tveka inte att kontakta oss på info@assistansanordning.se eller skicka in ett formulär under sidan guide så hjälper vi dig – helt kostnadsfritt.


Få oberoende rådgivning