Guide

Ansöka om personlig assistans: Guide 2024

Det kan vara en komplex process att ansöka om personlig assistans, men med rätt vägledning och förberedelse kan du säkerställa att du får den hjälp du behöver.

Här går vi igenom alla steg du behöver ta för att ansöka om personlig assistans, vilka krav som ställs och hur du kan öka dina chanser att få ett beviljat beslut. Vi ger dig även värdefulla tips för att underlätta din ansökningsprocess.

Hitta rätt assistansbolag

4,8/5 (1000+ användare)

Vad behöver ni hjälp med?

Vad är personlig assistans?

Personlig assistans är ett stöd som erbjuds till personer med omfattande funktionsnedsättningar och som behöver hjälp med grundläggande behov som personlig hygien, klädsel, matintag och kommunikation. Det kan också innebära hjälp med andra vardagssysslor, såsom att handla mat, sköta hushållet och delta i sociala aktiviteter. Syftet med personlig assistans är att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet att leva ett självständigt och värdigt liv.

Vem har rätt till personlig assistans?

Rätten till personlig assistans regleras i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). För att ha rätt till assistans krävs att du uppfyller vissa kriterier:

Du måste tillhöra en av tre personkretsar enligt LSS

Dessa personkretsar behöver du tillhöra:

  • Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  • Personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter hjärnskada i vuxen ålder.
  • Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande.

Rätten till personlig assistans gäller för personer som har utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, samt för dem som har betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter en hjärnskada i vuxen ålder. Dessutom omfattar det personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande.

Behov av hjälp av grundläggande behov

Detta kan inkludera personlig hygien, påklädning eller avklädningar, hjälp med att äta eller kommunicera.

Personlig assistans via Försäkringskassan

Om ditt behov överstiger 20 timmar per vecka så kan du behöva ansöka om personlig assistans hos Försäkringskassan. Har du ett mindre behov än 20 timmar per vecka så gör du ansökan direkt via kommunen du bor i.

Sammanfattning

För att ha rätt till personlig assistans enligt LSS måste du tillhöra en av tre personkretsar: personer med utvecklingsstörning, autism eller liknande tillstånd, personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter hjärnskada i vuxen ålder, eller personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande. Du måste också ha omfattande behov av hjälp med grundläggande behov, som personlig hygien, på- och avklädning, att äta eller kommunicera. Om du behöver mer än 20 timmars assistans per vecka ansöker du via Försäkringskassan, annars vänder du dig till din kommun.

Hur ansöker man om personlig assistans?

För att ansöka om assistans behöver du normaltvis gå igenom några olika steg, dessa går vi igenom nedan:

Förberedelse för ansökan

För att öka chanserna att få personlig assistans beviljad är det viktigt att vara noggrann och förberedd. Börja med att samla in all relevant information om dina behov och situation. Detta kan inkludera läkarintyg, utredningar från psykologer eller andra specialister samt dokumentation från tidigare kontakter med vården eller kommunen.

Försäkringskassan eller kommunen

Du kan ansöka om personlig assistans antingen hos kommunen eller Försäkringskassan beroende på hur omfattande dina behov är.

Försäkringskassan

Försäkringskassan handlägger ansökningar där behovet av personlig assistans överstiger 20 timmar per vecka. Ansökningsblanketter kan hämtas från Försäkringskassans hemsida, och du kan också få hjälp av en handläggare.

Kommunen

Kommunen ansvarar för att bevilja assistans om dina grundläggande behov är under 20 timmar per vecka. Du ansöker genom att ta kontakt med din hemkommun, där en handläggare hjälper dig med processen.

Viktiga dokument för din ansökan

Dessa dokumenten är viktiga för din ansökan om personlig assistans:

  • Fullständigt ifyllda ansökningsblanketter.
  • Läkarintyg som beskriver din funktionsnedsättning och behov av assistans.
  • Utredningar från andra yrkesgrupper (t.ex. arbetsterapeut, psykolog eller kurator).
  • Eventuella tidigare beslut från kommunen eller Försäkringskassan.

För att säkerställa en framgångsrik ansökan om personlig assistans är det viktigt att inkludera fullständigt ifyllda ansökningsblanketter samt ett läkarintyg som noggrant beskriver din funktionsnedsättning och ditt behov av assistans. Dessutom bör du bifoga utredningar från andra yrkesgrupper, som arbetsterapeuter, psykologer eller kuratorer, som kan ge ytterligare perspektiv på din situation. Om möjligt, inkludera även eventuella tidigare beslut från kommunen eller Försäkringskassan som kan ge mer insikt i din behovsbedömning.

Vad händer efter att ansökan är inskickad?

När du har skickat in din ansökan är det följande som kommer ske:

Handläggning och utredning

När du har skickat in din ansökan kommer en handläggare att kontakta dig för att påbörja en utredning. Under utredningen bedömer handläggaren dina grundläggande behov och hur omfattande din funktionsnedsättning är. Du kan också bli ombedd att lämna ytterligare dokumentation eller svara på frågor om din vardag och dina behov.

Beslut

Efter utredningen tar Försäkringskassan eller kommunen beslut om du har rätt till personlig assistans, hur många timmar du får och vilken typ av assistans som beviljas. Ett beslut kan överklagas om du inte är nöjd med utfallet.

Tips för att öka dina chanser till ett beviljat beslut

För att du ska öka dina chanser att få ett beviljat beslut av din ansökan för personlig assistans är det viktigt att du:

Dokumenterar dina behov

Var tydlig med att beskriva hur din funktionsnedsättning påverkar dina grundläggande behov i vardagen. Ju mer detaljerad din ansökan är, desto lättare blir det för handläggaren att förstå dina behov.

Anlita en assistansrådgivare

Det kan vara en fördel att ta hjälp av en assistansrådgivare eller ett assistansbolag som kan guida dig genom ansökningsprocessen. De har erfarenhet och kan hjälpa dig att formulera ansökan korrekt.

Följ upp ansökan

Efter att du har skickat in din ansökan är det viktigt att hålla kontakt med handläggaren och följa upp processen. Fråga om det är något mer du kan tillhandahålla för att underlätta utredningen.

Vad händer om du får avslag?

Om du får avslag på din ansökan om personlig assistans har du rätt att överklaga beslutet. Överklagandet skickas till den myndighet som tagit beslutet, antingen Försäkringskassan eller kommunen. Du har tre veckor på dig att överklaga från den dag du mottar beslutet.

Såhär överklagar du:

Det här behöver du göra för att överklaga din beslut om personlig assistans:

  • Beskriv varför du anser att beslutet är fel
  • Bifoga eventuella kompletterande dokument
  • Få hjälp av en assistansrådgivare eller juridisk expert

När du överklagar ett beslut om personlig assistans är det viktigt att tydligt förklara varför du anser att beslutet är felaktigt. Beskriv detaljerat hur dina behov har blivit felbedömda eller om relevant information har förbisetts. Bifoga eventuella kompletterande dokument, såsom uppdaterade läkarintyg eller utlåtanden från specialister, som kan stärka din överklagan. Det kan också vara till stor hjälp att anlita en assistansrådgivare eller juridisk expert som har erfarenhet av att hantera överklaganden inom personlig assistans och kan vägleda dig genom processen.

Ansökan om personlig assistans: Slutsats

Att ansöka om personlig assistans kräver förberedelser och kunskap om processen. Det är viktigt att du noggrant dokumenterar dina behov och skickar in alla nödvändiga handlingar för att öka dina chanser till ett positivt beslut. Om du har några frågor eller behöver hjälp med ansökan, kan du kontakta oss för kostnadsfri rådgivning och vägledning på info@assistanscentrum.se eller skicka in ett formulär på sidan guide.

Vanliga frågor om personlig assistans

Hur lång tid tar det att få ett beslut om personlig assistans?
Handläggningstiden varierar beroende på kommun och Försäkringskassan, men det kan ta flera månader innan du får ett beslut.
Vad händer om jag behöver mer assistans än beviljat?
Om dina behov ökar kan du ansöka om en omprövning av beslutet. Detta gör du genom att skicka in en ny ansökan till kommunen eller Försäkringskassan med dokumentation som styrker dina ökade behov.
Hur finansieras personlig assistans?
Personlig assistans finansieras antingen via statliga medel (Försäkringskassan) eller kommunala medel. Du betalar ingen direkt avgift för att få assistans, men du kan behöva stå för vissa kostnader relaterade till den assistans du får.
Hur ansöker jag om personlig assistans?
För att ansöka om personlig assistans behöver du fylla i en ansökningsblankett som skickas till din kommun eller Försäkringskassan. Det är viktigt att bifoga läkarintyg och annan relevant dokumentation som beskriver dina behov och funktionsnedsättningar.

Läs mer om assistansbolag i Sverige

Här kan du läsa mer om respektive assistansbolag i Sverige och jämföra deras tjänster, kompetens med mera.

Humana Assistans AB: Fakta & översikt

Kontaktuppgifter Telefon: 019-760 86 00 Epost: info@humana.se Hemsida: humana.se Om bolaget Information Grundat 2001 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556605-3996 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Ej angivet Tabell 1: Den här tabellen innehåller grundläggande information om Humana assistans AB som företag, inklusive deras grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kunder & personal […]

Mer om anordnaren

SAAND Assistans AB: Fakta & översikt

Kontaktuppgifter Telefon: 073-998 18 20 Epost: info@saand.se Hemsida: saand.se SAAND Information Grundat 2015 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 559020-4680 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 12 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen ger en överblick över Saand Assistans AB med information om när företaget startade, organisationsnummer, om vi har kollektivavtal, bindningstider och hur vi rapporterar. Kunder & […]

Mer om anordnaren

FMF Assistans AB: Fakta & översikt

Kontaktuppgifter Telefon: 019-60 90 420 Epost: kontor@fmfassistans.se Hemsida: fmfassistans.se Om bolaget Information Grundat 2010 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556800-7206 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid – Uppsägningstid 12 veckor Rapportsystem Sonika Tabell 1: Tabellen ovan visar grundinformation om FMF Assistans AB, vilket inkluderar bolagstyp, grundande, organisationsnummer, kollektivavtal, uppsägningstider samt reapporteringssystem. Kundbas & Personal Information Antal kunder 250 st Assistenter […]

Mer om anordnaren

God Assistans i Mitt AB: Fakta & översikt

Kontaktuppgifter Telefon: 08-23 26 00 Epost: infomitt@godassistans.se Hemsida: godassistans.se God Assistans Information Grundat 2016 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 559050-9484 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid 4 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen visar en översikt av God Assistans i Norr AB och innehåller detaljer om när företaget startades, vilken typ av företag det är, dess organisationsnummer, […]

Mer om anordnaren

Olivia personlig assistans AB: Fakta

Kontaktuppgifter Telefon: 08-514 201 50 Epost: info@oliviapersonligassistans.se Hemsida: oliviapersonligassistans.se Om bolaget Information Grundat 2002 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556630-8986 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid 4 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Tidvis Tabell 1: Denna tabell visar viktig information om Olivia assistans, som företagets startår, typ av företag, organisationsnummer, vilka avtal de följer, bindningstider och hur de rapporterar. Kunder […]

Mer om anordnaren

Stil Assistans AB: Fakta & översikt

Kontaktuppgifter Telefon: 08-506 221 50 Epost: info@stil.se Hemsida: stil.se Om bolaget Information Grundat 1984 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556777-9615 Kollektivavtal Fremia-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen ovan ger en översikt av grundläggande information om Stil Assistans AB, inklusive företagets etableringsår, bolagsform, organisationsnummer, tillämpade kollektivavtal, bindningstider och system för rapportering. Kundbas […]

Mer om anordnaren

Frösunda personlig assistans AB: Fakta

Kontaktuppgifter Telefon:  010-130 40 00 Epost: personligassistans@frosunda.se Hemsida: personligassistans.se Om bolaget Information Grundat 1994 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556386-7398 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid 8 veckor Uppsägningstid 8 veckor Rapportsystem Medvind Tabell 1: Tabellen ger en översikt av Frösunda Personlig Assistans AB, med information om företagets grundande, bolagsform, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kundbas & Personal Information Antal […]

Mer om anordnaren

Alma Assistans AB: Fakta & översikt

Kontaktuppgifter Telefon: 010- 480 98 70 Epost: info@almaassistans.se Hemsida: almaassistans.se Om bolaget Information Grundat 2010 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556791-9062 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid – Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Sonika Tabell 1: Denna tabell innehåller grundläggande information om Alma Assistans AB, inklusive företagets grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kundbas & Personal Information Antal kunder 146 […]

Mer om anordnaren

Särnmark Assistans AB: Fakta & översikt

Kontaktuppgifter Telefon: 08-505 920 00 Epost: info@sarnmark.se Hemsida: sarnmark.se Om bolaget Information Grundat 1992 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556506-3772 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid 8 veckor Uppsägningstid 8 veckor Rapportsystem Tidvis Tabell 1: Denna tabell ger en översiktlig sammanställning av grundläggande information om Särnmark Assistans AB, såsom företagets grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kundbas & Personal […]

Mer om anordnaren

Nordström Assistans AB: Fakta & översikt

Kontaktuppgifter Telefon: 08-783 79 88 Epost: info@nordstromassistans.se Hemsida: nordstromassistans.se Om bolaget Information Grundat 1998 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556550-4007 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid 8 veckor Uppsägningstid 8 veckor Rapportsystem Ej angivet Tabell 1: Den här tabellen innehåller grundläggande information om Nordström Assistans AB som företag, inklusive deras grundande, bolagstyp, organisationsnummer, kollektivavtal, bindningstider och rapporteringssystem. Kundbas & Personal […]

Mer om anordnaren

Nordisk Assistans: Bolagsfakta & översikt

Kontaktinformation Växel: 08-7715990 Epost-adress: assistans@nordiskassistans.se Webbplats: nordiskassistans.se Om företaget Information Grundat 2015 Bolagstyp Aktiebolag Organisationsnummer 556554-0506 Kollektivavtal Vårdföretagarna/Almega-Kommunal Bindningstid 0 veckor Uppsägningstid 4 veckor Rapportsystem Aiai Tabell 1: Tabellen ovan ger en översikt över Nordisk Assistans och innehåller viktig information om när företaget grundades, dess organisationsnummer, huruvida vi har kollektivavtal, bindningstider samt vår rapporteringsmetodik. Kunder […]

Mer om anordnaren

Läs mer om olika funktionsnedsättningar

Här listar vi funktionsnedsättningar som är vanliga inom personlig assistans.

Glad kille som har cerebral pares sittandes i sin rullstol

Cerebral pares: Orsaker, symtom & hjälpmedel

Fakta om Cerebral pares Cerebral pares (CP) är en neurologisk störning som påverkar rörelseförmågan och kroppshållningen. Denna sjukdom uppstår på grund av skador på hjärnan under tidig utveckling, ofta före, under eller strax efter födseln. I Sverige uppskattas att cirka 1–2 av 1 000 födda barn får cerebral pares. Tillståndet kan variera i svårighetsgrad, från […]

Mer om sjukdomen
Skylt som visar Parkinsons sjukdom i bokstäver

Parkinsons sjukdom: Symtom & orsaker

Fakta om Parkinsons sjukdom Parkinsons sjukdom är en neurodegenerativ sjukdom som påverkar motoriken och orsakas av förlusten av dopaminproducerande neuroner i hjärnan. Denna sjukdom drabbar oftast personer över 60 år, men kan även förekomma i yngre åldrar. I denna artikel kommer vi att utforska symptomen, orsaker, behandlingar och mycket mer kring Parkinsons sjukdom. Vad är […]

Mer om sjukdomen
Glad äldre dam med ALS sittandes i rullstol

ALS sjukdom (Amyotrofisk lateralskleros): Fakta 2024

Vad är ALS sjukdom? Amyotrofisk lateralskleros, mer känt som ALS sjukdom, är en allvarlig och progressiv neurologisk sjukdom som primärt påverkar motorneuronen. Dessa nervceller finns i hjärnan och ryggmärgen och har till uppgift att styra kroppens muskler. När motorneuronen gradvis dör, förlorar musklerna sin förmåga att ta emot signaler, vilket leder till svaghet och förtvining […]

Mer om sjukdomen
Läkare med skannade bilder på en hjärna som har MS

MS sjukdom (Multipel Skleros): Fakta 2024

MS sjukdom: Fakta & introduktion MS, eller Multipel skleros, är en kronisk sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet genom att immunsystemet attackerar och skadar myelinet, det skyddande lagret runt nervfibrerna i hjärnan och ryggmärgen. Detta leder till inflammation och ärrbildning (skleros), vilket kan resultera i olika neurologiska symtom som varierar i svårighetsgrad beroende på vilka […]

Mer om sjukdomen

Bloggen

Läs artiklar om personlig assistans och de senaste nyheterna.

Kvinna i rullstol med personlig assistans i Stockholm.

Personlig assistans i Stockholm

Introduktion: Personlig assistans Stockholm I Stockholm, en av Europas mest pulserande städer, är personlig assistans en livsviktig tjänst för många människor med funktionsnedsättningar. Personlig assistans innebär att en person får stöd och hjälp i sin vardag, vilket gör det möjligt för dem att leva ett mer självständigt liv. Denna artikel utforskar vad personlig assistans innebär, […]

Läs artikeln
Bild på Stockholm och en person med personlig assistans hos ett assistansbolag i Stockholm.

Privata assistansbolag i Stockholm

Hur ser marknaden av assistansbolag i Stockholm ut? Stockholm är en stad där behovet av privata assistansbolag har ökat i takt med att fler individer och familjer söker personlig assistans för att förbättra sin livskvalitet. Många familjer, särskilt de som har barn med särskilda behov, vänder sig till assistansbolag i Stockholm för att få hjälp […]

Läs artikeln